Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.červenec 21:31

Já jednou ročně projdu lékárnu a vše nepoužívané a prošlé pak odnesu do nějaké lékárny. Předpokládám, že to ničí jako nebezpečný odpad. Rozhodně nevyhazuji s běžným odpadem, nikdy nevíte, kde se k tomu dostanou děti…

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.červenec 21:34

Já jednou ročně projdu lékárnu a vše nepoužívané a prošlé pak odnesu do nějaké lékárny. Předpokládám, že to ničí jako nebezpečný odpad. Rozhodně nevyhazuji s běžným odpadem, nikdy nevíte, kde se k tomu dostanou děti…
Doplňuji:
Na netu jsem našla o likvidaci léků tohle:

Jak likvidovat staré léky ?
Nepotřebné léky nevyhazujte, vraťte je do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci. Léky s prošlou dobou použitelnosti mohou mít zvýrazněné nežádoucí účinky, případně v nich dochází k chemickým změnám, které je znehodnotí. Předpokládáme, že velkou většinu starých léků lidé likvidují způsobem zcela nevhodným – např. spláchnutím do toalety nebo vyhozením mezi odpadky. Je třeba si však uvědomit, že staré léky patří mezi nebezpečnéodpady a poškozují životní prostředí, proto bychom je měli vracet do lékáren, které je předají k likvidaci specializovaným firmám.

Prošlé léky nepatří do koše, lékárny zajistí bezpečnou likvidaci

8. února 2012, ČTK | přečteno: 847×

Prošlé léky nepatří do koše ani do záchodu. Lidé by je měli odnést do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci, řekl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Reagoval na zprávu Státního zdravotního ústavu, že v pitné vodě v Česku jsou stopová množství léků, nejčastěji ibuprofenu. Ústav také varoval před nesprávnou likvidací léků, tedy před jejich vyhazováním do odpadu.

„Za službu lidé nic neplatí, všechny lékárny ji poskytují bezplatně,“ zdůraznil mluvčí. Některé lékárny mají na prošlé léky speciálně označené kontejnery, v některých převezme léky lékárník.

Podle starších odhadů vyhodí Češi ročně léky za čtyři miliardy korun, to je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. Podle Krebse to už bude méně, lidé se totiž méně než dřív „předzásobují“ léky. Chronickým pacientům píšou lékaři dávku do další kontroly, pro akutní onemocnění jsou i malá balení.

Krebs varoval před užíváním prošlých léků. Ani lékárník, natož běžný pacient, na většině léků nepozná, jestli nejsou skladováním poškozené. „Nedá se na vzhledu poznat, jestli tableta je ještě v pořádku,“ řekl mluvčí. Prošlý lék buď nezabere, nebo dokonce může uškodit zdraví.

Datum použitelnosti na obalu pilulek, mastí či kapek platí pro situaci, kdy jsou řádně skladovány. Neprodlouží se tím, že byly skladovány v lednici. Třeba u nosních či očních kapek je uveden také limit použitelnosti po otevření, není tedy možné je užívat déle.

Vrácené léky se musejí zničit, lékárny nesmějí dát dalšímu pacientovi plato léků, i když doba použitelnosti neskončila. Není totiž zaručeno, že lék byl správně skladován. Může v něm být už menší množství účinné látky, nebo vzniknout jedovaté zplodin, což dokáže odlišit jen chemická analýza.

Vrácené léky jsou často z pozůstalosti, zásoby vracejí také lidé, kterým lékař změnil léčbu. Často přinášejí zbytky z domácí lékárničky. Lékárníci radí zkontrolovat autolékárničky a domácí lékárničky alespoň jednou ročně. Donesené lékárničky bezplatně zkontrolují a poradí, co je vhodné dokoupit.