Odpověděl/a – 18.březen 10:39
Suroviny:brambory,polohrubá a hladká mouka 1:1,sůl.Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy a osolíme je,/hodně záleží na kvalitě brambor-někdy musíme přebytečnou vodu odebrat!/postupně přidáváme míchanou mouku tak,aby vzniklo středně tuhé těsto,které mokrýma rukama tvarujeme do koule velikosti tenisáku a hned vkládáme do vřící! osolené vody.Vářečkou odlepíme ode dna-asi po 20 min. by měly být hotové-vytáhneme 1 ks a rozkrojíme-nesmí být uprostřed syrové těsto!Po vytažení z vody je opláchneme studenou vodou aby nebyly mazlavé.U nás ve Slezsku se jim říká také modré.
Odpověděl/a – 18.březen 20:08
Suroviny:brambory,polohrubá a hladká mouka 1:1,sůl.Syrové brambory
nastrouháme na jemném struhadle do mísy a osolíme je,/hodně záleží na
kvalitě brambor-někdy musíme přebytečnou vodu odebrat!/postupně
přidáváme míchanou mouku tak,aby vzniklo středně tuhé těsto,které
mokrýma rukama tvarujeme do koule velikosti tenisáku a hned vkládáme do
vřící! osolené vody.Vářečkou odlepíme ode dna-asi po 20 min. by měly
být hotové-vytáhneme 1 ks a rozkrojíme-nesmí být uprostřed syrové
těsto!Po vytažení z vody je opláchneme studenou vodou aby nebyly
mazlavé.U nás ve Slezsku se jim říká také modré.
Doplňuji:
Vhodné k vepřovému masu,uzenému masu+zelí přelité smaženou cibulí na
sádle!Knedlíkovou hmotou můžeme obalit i kostičky párku,klobásy nebo
uzeného masa.