Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.červen 10:28

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.červen 11:13

Doplňuji:
Pletete si příčiny s důsledky.
V první řadě musíte změnit myšlení a naladit se na kapitalismus.
U nás stále převládá názor, že člověk má automaticky nárok na dobrý plat a na zaměstnání. Málo kdo si ale řekne… " dobrá, tak já mám plat 15.000,– hrubého, Kolik peněz svou prací svému zaměstnavateli vydělám?" Pokud vám přijde, že viděláte výrazně více (tím nemyslím 30.000,– ale třeba 60.000,–) tak Vám nikdo nebrání začít stejnou činnost provádět samostatně – začněte podnikat.

Výše platů se může zvýšit v momentě, kdy je po práci obrovská poptávka – což bylo v letech 2005 – 2007, kdy jste i jako brigádník mohl dostat 150,– Kč/ hod ( v roce 96 jsem jako brigádník dostával 17 Kč/hod).

Poptávka byla u nás způsobena obrovským boomem hypoték a osobních půjček – lidé se přestali bát a začali si brát hypotéky a úvěry jako na drátku.
Poptávka tedy nebyla způsobena reálnými vydělanými financemi, ale vlastně jen závazky, že příštích x let budu generovat stejné prostředky jako doposud.
Nicméně půjčku si vezmete jednu a v dalších letech už neutrácíš, ale naopak šetříš, protože máš méně financí před půjčkou.

Takže zjednodušeně:
Kopáč Franta ze svého platu každý den koupí 20 rohlíků, a 4 tužkové baterie
Jednoho dne se ale rozhodne, že si vezme úvěr a koupí si novou televizi.

Majitel elektroprodejny Honza prodává každý den mnoho tužkových baterií a ze svého zisku si denně kupuje 40 rohlíků.
Když si u něj ale Franta koupí televizi, tak zjistí že si každý den může koupit ještě bochník chleba a 4 kremrole a udělá to.

Majitel pekárny Jitka zjistí, že místo 20 rohlíků od Franty a.40 rohlíků od Honzy začíná být velká poptávka po kremrolích a chlebu, čímž Jitce vzrostly zisky natolik, že si může vzít hypotéku a vybudovat samotnou kremrolárnu.

Majitel stavební společnosti Vlastimil si každý měsíc nechává servisovat automobil v autorizovaném servisu. Po tom co si u něj Jitka objednala přístavbu si ale objedná auto nové na leasing, protože vidělá dost na první splátku a na několik splátek.

Všichni totiž věřili, že tento růst bude trvalý… a on chvíli skutečně vydržel… Jenže za 2 roky už nebyl žádnej další Franta, který by si koupil televizi na úvěr, Frantové si sice koupili ještě na další úvěr radio a DVDčko, ale zároveň zjistili, že když platí splátky, můžou si koupit už jen 1 tužkovou baterku a 15 rohlíků denně, přičemž splácet budou muset ještě další 4 roky.

Takže sice trh chvilkově díky úvěrům rostl, ale teď ho díky splátkám čeká útlum.