anonym
Odpověděl/a – 23.květen 15:11
Na vesnici v zemědělské oblasti žiji dost dlouho a dcera je chovatelka a trenérka koní v jiném kraji,nejlepší přítelkyně dvě-též podnikají v zemědělství..A v naší knajpičce se probere kdeco,mám i informace z jiných zdrojů,takže se myslím orientuji poměrně dobře.Pokud se někomu stýská po plánovaném hospodářství,asi nepochodí.Farmáři se přizpůsobují zákonům trhu.Nic jiného jim tak jako jiným podnikatelům ani nezbývá,pokud se chtějí uživit.Pokud dnes někdo ještě „tradičně“ hospodaří tak,že drží hovězí mléčný dobytek,u nás prodávají mléko německým firmám,které platí lepší peníze,ale vyžadují kvalitu.Pokud někdo chová prasata na výkrm,prodává je většinou „ze dvora“ a tak je to s mnoha produkty,protože řetězce tlačí cenu pod výrobní náklady.Teď je všude „žluto“ protože se řepka vyplatí víc.Kdo pěstuje obilí,většinou končí pro svou kvalitu jako krmné nebo palivo. Potravinářská pšenice v mém okolí téměř neroste.Ovocnáři prodávají svým dlouholetým odběratelům do škol,školek a maloodběratelům,prostě se snaží obejít se bez překupníků.Dnes se mnoha farmářům vyplatí neobdělávat půdu,ale změnit status a mít pastviny a nich dobytčí jednotky (koně,hovězí,ovce atd,) a pobírat dotace. Dost známých si vyřídilo dotace a založili rybníky,jiní pěstují topinambury,vánoční stromky,a jakousi rychle rostoucí plodinu,která je určená jako palivo,jiný na svých pozemcích instaloval sluneční kolektory.Prostě podnikání v zemědělství je podnikání jako v každé jiné oblasti,rozhoduje zákon trhu,poptávky a nabídky.Nemají to sice zrovna jednoduché,jejich úspěch často záleží na rozmarech přírody,ale nikdo nikoho nenutí v této oblasti podnikat.Žijeme v konkurenčním tlaku a v době,kdy je nadprodukce potravin,takže asi nám hladomor nehrozí. Zemědělci sice nadávají na dotační politiku,na výkupní ceny,na nákupní ceny atd.ale mají mnohem více výhod od státu od možnosti dotací,daňové úlevy atd.než např.autoopraváři. Zemědělci v naší knajpičce sice nadávají,ale automechanika by dělat něšli,natož někde se nechat zaměstnat.Nadávají na politiky,na zimu,na sucho,na mokro,na dřinu, ale dělají na svém a návrat do JZD ani nepomyslí.Ostatně-nedaleko je „moloch“ družstvo a to má samozřejmě mnohem horší výsledky než drobní farmáři.Ale také mnohem horší produktivitu,přístup zaměstnanců atd. Ve čtyři padla,před tím obýdek,poběrkovat na „jejich“ se vyplatí.U soukromníků je to zcela naopak.Je to složité,ale kdo to má dnes lehké ?…:D
anonym
Odpověděl/a – 23.květen 15:23
Na vesnici v zemědělské oblasti žiji dost dlouho a dcera je chovatelka a
trenérka koní v jiném kraji,nejlepší přítelkyně dvě-též podnikají
v zemědělství..A v naší knajpičce se probere kdeco,mám i informace
z jiných zdrojů,takže se myslím orientuji poměrně dobře.Pokud se někomu
stýská po plánovaném hospodářství,asi nepochodí.Farmáři se
přizpůsobují zákonům trhu.Nic jiného jim tak jako jiným podnikatelům ani
nezbývá,pokud se chtějí uživit.Pokud dnes někdo ještě „tradičně“
hospodaří tak,že drží hovězí mléčný dobytek,u nás prodávají mléko
německým firmám,které platí lepší peníze,ale vyžadují kvalitu.Pokud
někdo chová prasata na výkrm,prodává je většinou „ze dvora“ a tak je
to s mnoha produkty,protože řetězce tlačí cenu pod výrobní náklady.Teď
je všude „žluto“ protože se řepka vyplatí víc.Kdo pěstuje
obilí,většinou končí pro svou kvalitu jako krmné nebo palivo.
Potravinářská pšenice v mém okolí téměř neroste.Ovocnáři prodávají
svým dlouholetým odběratelům do škol,školek a maloodběratelům,prostě
se snaží obejít se bez překupníků.Dnes se mnoha farmářům vyplatí
neobdělávat půdu,ale změnit status a mít pastviny a nich dobytčí jednotky
(koně,hovězí,ovce atd,) a pobírat dotace. Dost známých si vyřídilo
dotace a založili rybníky,jiní pěstují topinambury,vánoční stromky,a
jakousi rychle rostoucí plodinu,která je určená jako palivo,jiný na svých
pozemcích instaloval sluneční kolektory.Prostě podnikání v zemědělství
je podnikání jako v každé jiné oblasti,rozhoduje zákon trhu,poptávky a
nabídky.Nemají to sice zrovna jednoduché,jejich úspěch často záleží na
rozmarech přírody,ale nikdo nikoho nenutí v této oblasti podnikat.Žijeme
v konkurenčním tlaku a v době,kdy je nadprodukce potravin,takže asi nám
hladomor nehrozí. Zemědělci sice nadávají na dotační politiku,na
výkupní ceny,na nákupní ceny atd.ale mají mnohem více výhod od státu od
možnosti dotací,daňové úlevy atd.než např.autoopraváři. Zemědělci
v naší knajpičce sice nadávají,ale automechanika by dělat něšli,natož
někde se nechat zaměstnat.Nadávají na politiky,na zimu,na sucho,na mokro,na
dřinu, ale dělají na svém a návrat do JZD ani nepomyslí.Ostatně-nedaleko
je „moloch“ družstvo a to má samozřejmě mnohem horší výsledky než
drobní farmáři.Ale také mnohem horší produktivitu,přístup
zaměstnanců atd. Ve čtyři padla,před tím obýdek,poběrkovat na
„jejich“ se vyplatí.U soukromníků je to zcela naopak.Je to
složité,ale kdo to má dnes lehké ?…:D
Doplňuji:
Ještě dodávám,že i chov daňků,pštrosů atd.je dost na vzestupu.Hodně
farmářů nabízí své produkty na farmářských trzích a v mém
okolí,pokud se ovoce neprodá,tak se zkapalní.Pálenka nebo 100%šťávy jsou
dnes v oblibě a vydrží uskladnění.Prostě prvovýrobce to má vždy
horší,ale musí se podle toho zařídit.