Odpověděl/a – 13.březen 17:01
Našla jsem, že s průmyslovou výrobou hliníkových výrobků se začalo
koncem 19. století, a to elektrolýzou. Tento způsob je stále základem
dnešní výroby.
Kdy se začaly vyrábět příbory, jsem nezjistila. Dnes nejsou v kuchyni
hliníkové nádoby, příbory a materiály úplně tabu, ale mají určitá
kritéria pro používání. V ČR je používání hliníku jako materiálu
pro styk s potravinami řízené Vyhláškou Ministerstva zdravotníctví č.
38/2001 Sb. v platném znění o hygienických požadavcích na výrobky
určené pro styk s potravinami a pokrmy. Vyhláška stanovuje, jak má vypadat
povrch i vnitřek výrobků. Hliník a jeho sliltiny mohou být použité jen
tam, kde přijdou do styku s potravinami po dobu nepřesahující 4 hodiny
s vyloučením silně kyselých potravín, tedy potravín s pH menším jako
3,7.
Nikdy jsem si neuvědomila, že velké množství hliníku je příčinou nejen
Alzheimerovy choroby.
Statistiky jsem rovněž neobjevila.
Podle bakalářské práce Lucie Mýtnikové v LF MU v Brně, 2007
Odpověděl/a – 6.říjen 14:48
Našla jsem, že s průmyslovou výrobou hliníkových výrobků se začalo
koncem 19. století, a to elektrolýzou. Tento způsob je stále základem
dnešní výroby.
Kdy se začaly vyrábět příbory, jsem nezjistila. Dnes nejsou v kuchyni
hliníkové nádoby, příbory a materiály úplně tabu, ale mají určitá
kritéria pro používání. V ČR je používání hliníku jako materiálu
pro styk s potravinami řízené Vyhláškou Ministerstva zdravotníctví č.
38/2001 Sb. v platném znění o hygienických požadavcích na výrobky
určené pro styk s potravinami a pokrmy. Vyhláška stanovuje, jak má vypadat
povrch i vnitřek výrobků. Hliník a jeho sliltiny mohou být použité jen
tam, kde přijdou do styku s potravinami po dobu nepřesahující 4 hodiny
s vyloučením silně kyselých potravín, tedy potravín s pH menším jako
3,7.
Nikdy jsem si neuvědomila, že velké množství hliníku je příčinou nejen
Alzheimerovy choroby.
Statistiky jsem rovněž neobjevila.
Podle bakalářské práce Lucie Mýtnikové v LF MU v Brně, 2007
Doplňuji:
http://is.muni.cz/th/101237/lf_b/