Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.prosinec 16:22

Správnou odpověď doložila hanulka, smutné je, že i tazatelka dala přesto palec odpovědi chybné a zavádějící (a nejen ona).
Jak má být potom bodování objektivní!

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.prosinec 1:15

Správnou odpověď doložila hanulka, smutné je, že i tazatelka dala přesto palec odpovědi chybné a zavádějící (a nejen ona).
Jak má být potom bodování objektivní!
Doplňuji:
Ale dámy, nač ta bouřka? Annas si vážím a připomínka měla být obecná a věcná. Vždyť minimálně ze slušnosti ostatní tazatelé dávají bod každému i za snahu odpovědět. Tady je ješte i v tuto chvíli hanulka neoprávněně ignorována a naopak iv dostala body za odtažitý komentář s otázkou nikterak nesouvisející.
Nejsem povrchní, proto jsem si pochopitelně oba odkazy nejdříve přečetl. V tom 1., liturgickém, se hovoří o legendě, zázracích a celkem třech možných verzích smrti sv. Víta, ale ani jedna zmínka o původu názvu.
Kdežto ve 2. serióznějším z medicíny je explicitní odkaz o 15. stol., kdy se teprve název začal používat. Pro úplnost doplňuji další odkaz též uvádějící až středověk. Takže konstrukce o vzniku pojmu již v 5. století je umělá, účelová a historicky ničím nedoložená. Samotný kontext legendy znamená fabulaci mající propagovat domnělé zázraky prvních křesťanů. Z tohoto pohledu nevím, zda je lepší pramen mýtů nebo vědecký text ze script pro UK, fakultu medicíny. Přece by naše vzdělané lékaře neučili nějaké bludy.
Takže resumé, pokud je v otázce proč a kdy, přinejmenším dobu hanulka situovala přímou citací, proč by tedy měla být náhle vydávána za chybnou? Až tu někdo doloží věrohodnější zdroj, teprve potom můžeme polemizovat a zpochybňovat.
http://leccos­.com/index.php/clan­ky/tanec-sv-vita
P.S. A prosím, emoce nechme stranou a pokusme se držet meritu věci.