Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.červenec 22:16

Můžeš se zapsat na víc, ale je na tobě, abys je stíhal. Pokud s jednou sekneš ze začátku, nic moc se neděje. Ovšem pokud je potáhneš obě třeba dva roky, pak zjistíš, že nezvládáš a s jednou skončíš, může se Ti stát, že pak na druhé škole budou chtít platit za studium. A nejsou to úplně malý částky – cca 10–12 tisíc za semestr, co vím. Výšku poplatku si stanovuje škola.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.červenec 22:41

Můžeš se zapsat na víc, ale je na tobě, abys je stíhal. Pokud s jednou sekneš ze začátku, nic moc se neděje. Ovšem pokud je potáhneš obě třeba dva roky, pak zjistíš, že nezvládáš a s jednou skončíš, může se Ti stát, že pak na druhé škole budou chtít platit za studium. A nejsou to úplně malý částky – cca 10–12 tisíc za semestr, co vím. Výšku poplatku si stanovuje škola.
Doplňuji:
Byla jsem požádána o upřesnění nebo doplnění, tak tedy:
Ze zákona máš nárok na JEDNO „období“ studia v délce 3+1 (bc.), 5+1 (mgr.) nebo 2+1 let (navazující mgr). Můžeš studovat víc oborů nebo škol zároveň, klidně pět, když to zvládneš. Ale musíš se se VŠEMA vlézt do toho limitu 3+1 nebo 2+1. Pokud s jednou školou sekneš, najednou se ti ty tam odstudované roky přičtou ke studiu na škole, se kterou jsi ještě neskončil. Tím se může stát, že najednou přesáhneš ten limit 2+1 nebo 3+1 a škola po tobě začne chtít, abys zaplatil „poplatek za další studium“ (u nás tak tomu tuším říkají).
Totéž se ti stane, když už jsi řádně vystudoval např. jeden bakalářskej obor a najednou se rozhodneš, že chceš dalšího bakaláře. Téměř určitě tím přesáhneš těch povolených 3+1 let a škola po tobě začne chtít zaplacení poplatku za další studium.
Je to podle mě určitá pojistka proti „věčným“ studentům…
Něco dalšího jsem našla tady – http://web.na­tur.cuni.cz/stu­dent/forum/po­platky/poplat­ky-za-dalsi-studium

  • – –

V Tvé situaci je těžko radit. Já bych asi zkusila obě – a brzy zjistíš, jestli je dokážeš stíhat zároveň nebo ne. Taky snad zjistíš, která ti jde líp a která nemá smysl. A pokud Ti to dojde (mělo se to snad ukázat ještě v prváku, říká se, že největší „odpad“ na technikách je právě v prváku, kdy spousta lidí neprojde sítem základních matik, fyzik apod), skonči s tou slabší co nejdřív, ideálně do konce 1. ročníku. Pokud se na té druhé nebudeš flákat, pořád bys ji měl stihnout ukončit v limitu 3+1 let (mluvíme o bakalářských programech, žejo?).
Asi tak…