Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.prosinec 9:51

Pokud se v té době stavělo ze sušených cihel potom stačilo použít tu samou hlínu ze které byly cihly a rozředit jí na blátíčko. Tímto blátem se potřela základní řada cihel a na ní se kladla další řada. Vlhkost z blátíčka se nasákla do povrchu vysušených cihel, částečně rozpustila jejich povrch a při dalším vyschnutí obě řady cihel spojila v pevný blok. Stejnou hmotu používali ke spojení kamenných zdí. Tady ale byla technologie trochu jiná. Pokud se stavěla jen nízká zídka jíl vyrovnával nerovnosti kamenů a tím celou stavbu zpevnil. Pokud se stavěli široké hradby, jako u hradů a opevnění. Potom se stavěli dvě řady zdiva vedle sebe, a jejich vnější strany se mírně skláněli k sobě. Jejich střed se vysypával hlínou a odpadovým kamenem. říká se že na Babylónských hradbách se mohli minout dva bojové vozy.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 10.prosinec 9:05

Pokud se v té době stavělo ze sušených cihel potom stačilo použít tu samou hlínu ze které byly cihly a rozředit jí na blátíčko. Tímto blátem se potřela základní řada cihel a na ní se kladla další řada. Vlhkost z blátíčka se nasákla do povrchu vysušených cihel, částečně rozpustila jejich povrch a při dalším vyschnutí obě řady cihel spojila v pevný blok. Stejnou hmotu používali ke spojení kamenných zdí. Tady ale byla technologie trochu jiná. Pokud se stavěla jen nízká zídka jíl vyrovnával nerovnosti kamenů a tím celou stavbu zpevnil. Pokud se stavěli široké hradby, jako u hradů a opevnění. Potom se stavěli dvě řady zdiva vedle sebe, a jejich vnější strany se mírně skláněli k sobě. Jejich střed se vysypával hlínou a odpadovým kamenem. říká se že na Babylónských hradbách se mohli minout dva bojové vozy.
Doplňuji:
Navíc v místech kde se nevyskytoval kámen, dokázali lidé vytvářet jakési panely. Přesněji řečeno, spletli stěny chýše z proutí stejně jako by pletli košík. Takto upletenou stěnu potřeli řídkým jílem a tím získali pevnou ochranu proti věrtu.